top of page
Buscar
  • Foto del escritorXavi Domingo

Mas del Pi i Torre del Bisbe

Excursió amb família




Excursió pel terme de Cambrils, ens arribarem fins al camp de futbol per girar a la dreta i anar fent camí fins a trobar el Mas del Pi, per arribar-hi passarem per una petita baixadeta i després pujada de sorra tova que si convé la farem a per, però és no res.

Quan arribem al Mas del Pi hi ha un petit circuit de motocross que si en aquell moment no hi ha ningú entrenant podreu fer quatre pujades i baixades i acabareu d'arrodonir l'excursió.

De marxada passarem per la Torre del Bisbe i pararem a jugar al parc de la partida Fontcuberta a tocar del Lidl.


Dades de la ruta:

Distància: 11 km.

Desnivell: 39 m.




Dades d'interès:


Mas del Pi:

Un dels elements més característics del patrimoni arquitectònic i històric de Cambrils és el conjunt de torres de guaita. Sota aquest nom s’apleguen diferents construccions de tipologia similar però d’orígens diferents i, fins i tot, amb funcions lleugerament distintes. En general, es tracta d’edificacions amb un caràcter originalment militar.

Són torres de guaita que trobem en diversos masos antics escampats arreu del terme. Les famílies que hi vivien en podien fer ús en temps d’'inseguretat i bandolerisme. Cal considerar que es tractava de masos aïllats dels nuclis urbans, que no disposaven d’'altra mesura de protecció que la seva fortificació expressa. Aquestes torres adossades són, en general, de molt bona factura. Van proliferar entre la baixa edat mitjana i l’'alta edat moderna. En tenim exemples repartits arreu, al mas dels Tegells, el mas de Vilagrassa i el mas del Pi, o dins del poble, com les torres del Casiano i de l’Hort del Llimó.


Torre Mas del Bisbe:

És una torre de planta quasi quadrada amb matacans i obra de paredat, amb reforços de carreus als angles. Els matacans són senzills i dobles. Un dels angles de la torre, el sud-oest, va esllavissar-se i tota l'estructura de l'edifici està en perill d'enrunament. Davant la porta tapiada hi ha un pou cegat. Té unes mides d'uns 5,75 metres de costat i uns 18 d'alçada. A l'angle est es podia observar una làpida romana posteriorment traslladada.

Va ser construïda al costat de l'antiga Via Augusta per a vigilar i defensar la costa dels pirates berberiscs. Cap al 1950 va ingressar en el Museu de Reus un pedestal romà amb inscripció funerària (coneguda públicament des del 1927), que estava situat a l'angle est de la torre. Cap al 1978 va esllavissar-se l'angle sud, i va ser restaurada el 1987 per part de l'Ajuntament, evitant el definitiu enrunament.



“Esperem que us agradi”

Mas del Pi
.gpx
Descargar GPX • 99KB




10 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page